top of page
Search

Omsorg for jorda!


Trær kommer i alle størrelser og fasonger, og kan bli veldig store. Det vi som mennesker kan observere er den delen av treet som er over bakken.


Det er ofte nesten glemt at treet også i stor grad er under jorden, faktisk, det er der de viktigste prosessene i trelivet finner sted.

Derfor er det ekstremt viktig å ta godt vare på denne delen av treet, som vi nesten ikke kan se.Visste du at røttene til et tre strekker seg 2 til 3 ganger videre enn bredden på kronen?

Disse røttene trenger vann, oksygen, mineraler og organisk materiale fra tusenvis av organismer som finnes i jordlivet. Disse organismene gir også beskyttelse for trerøttene mot andre inntrengere. Dette kalles symbiose, utveksling av stoffer mellom ulike organismer, og er nødvendig for å overleve disse organismene.


Derfor er her 4 gode tips for å optimalisere jordlivet til treet ditt:


1. La falne blader ligge rundt treet ditt, da de inneholder (artspesifikt) organisk materiale som bidrar til god helse til treet ditt. Da slipper man også gressklipping og trimming rundt trærne. Gress og trær er som regel ikke bestevenner. Trærne skygger ut gresset og gresset danner et kompakt lag som røttene ofte presser seg opp gjennom for å få tilgang til luft. Og når man da kjører over med gressklipper skader man røttene..2. Etter beskjæring er det også lurt å legge treflis under treet, fordi det innholder også (artspesifikt) organisk materiale og hindrer ugress som trenger klipping i rotsonen. Slike tiltak er også bra for mikrolivet i jorda, hindrer uttørking i varme perioder og ser jo litt pent ut..

Her gjelder det å ikke overdrive. Man trenger ikke et tykt lag eller bygge flis oppetter stammen, det liker ikke trærne.3. Sørge for godt drenert jord. Slik at røttene kan absorbere tilstrekkelig med vann og dermed mineraler. Man tror kanskje at gjødsel er det treet trenger om det virker litt pjusk, men det viktigste for røttene er faktisk vann og luft. Næring er det som regel nok av i jorda her i Norge. Ofte er jord med masse leire et problem her i Trøndelag. Leire er en god kilde til mineraler, men blir ofte kompakt og fattig på vann og luft.

Se for deg jordene som en svamp. En svamp kan holde på mye vann og luft om den ikke er under press, men klemmer du på den har den ikke den evnen lenger. Akkurat det samme gjelder for jorden. Om det er for mye leire kan det være smart å tilføre sand. Over tid vil meitemark og annet liv i jorden hjelpe til med å frakte sanden ned i jorda. Vil du ha forgang i prosessen kan du perforere jorden litt med en greip eller liknende redskap. Dette sørger for drenering og luft.


4. Unngå komprimering av jorda rundt trærne! Asfaltering og belegningstein frarådes i rotsonen, men også annen komprimering av jorda er ikke heldig. Unngå å kjøre/lagre tyngre kjøretøy og ting nære treet ditt. Særlig ved oppussing eller bygging i nærheten av trær kan medføre uheldig lagring av materialer eller maskiner i rotsonen..
328 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page