top of page
Search

Frukttrær og beskjæring

Updated: Jan 10, 2021

Nå som vi skriver mars er det på tide å tenke på å beskjære frukttreet ditt, hvis du ikke allerede har gjort det. Hvis du bodde i nærheten av en eplegård ville du for lengst sett stiger og sakser i sving oppi trærne.

Det finnes en del meninger om når det burde gjøres. Etter min erfaring er det ikke så ekstremt nøye, så lenge du holder deg unna bladsprett og bladfall. Det vil si ikke beskjære rundt tiden treet skyter blader på våren og ikke beskjær før bladene har falt om høsten. Fra sen høst og fram til påske funker som regel bra. Man kan også beskjære midt på sommeren om man ønsker, men da gjerne for å stagnere vekst eller ikke få så sterk gjenvekst og skuddsetning.


Man kan være ganske brutal med epletrær. Pære tåler også ganske mye. Plomme tåler litt mindre og kirsebær tåler kanskje minst.

Har det gått lang tid siden forrige beskjæring må man kanskje fjerne mye for å få til konstruksjonen man ønsker på epletreet sitt. Slike beskjæringer burde man gjøre på vinteren, i flere omganger og over flere år. Men jeg blir gang på gang overrasket over hvor mye et epletre tåler. Tar man masse på en gang vil som regel treet svare med å sett masse vannskudd og man må følge opp årene i ettertid. Det må man som regel uansett og når man til slutt har fått til hovedkonstruksjonen er det ikke mye som skal til hvert år for å holde det ved like.Ved beskjæring blir det som regel færre frukt og færre frukt på trærne fører som regel med seg større og mer smakfull frukt.

Men pass på å ikke ta alt bladverket. Husk at det er bladene som lager sukkerstoffer (fotosyntesen), som igjen gjør at eplene blir søte.


Og har du noen mindre trær og greiner som barna kan øve seg på, så er de som regel villig. I allefall i 2-3 minutter ;)
Kjør på, mener nå jeg!

667 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page