top of page
Search

Beskjære, felle eller toppkappe?


De fleste av oss har sikkert på en eller annen måte vært borti eller sett et toppkappet tre. Enten du har sett det langs veien eller hatt et selv i hagen. Jeg vil gjerne forklare litt hva som skjer når man topper et tre, hva man kan gjøre og hva man burde unngå.




Først litt bakgrunns-info:


Som man sikkert skjønner så er ikke toppkapping en form treet ville valgt selv. Millioner av år med evolusjon har formet tresortene til å klare seg best mulig i sine naturlige omgivelser og med forskjellige kroneformer. Forskjellige trær har forskjellige egenskaper og genetiske forutsetninger for å vokse som de gjør. De fleste med samme mål; Få nok lys på seg og sine blader/nåler til å trives, uten å skade seg selv. Noen trær vil helst bli 20-30 meter høye, andre trær vil helst ikke bli mer enn 10 meter. Noen trær fyller gjerne plassen de har til rådighet, andre tar ikke mer plass enn de må. Så skal man plante et tre i hagen, kan det lønne seg å planlegge og tenke litt. Hvor stort vil du at treet skal bli? Så og si alle trær har blitt kultivert og man har mulighet til å velge et tre som utfyller dine behov.




Vi kan her ta bjørk som eksempel, siden det er det mest toppkappede treet vi ser her i Trøndelag.


Hva styrer veksten?


Som en grunnregel så er det hormoner som bestemmer kroneformen (rota, næringsforhold, vanntilgang og genetikk spiller naturligvis også inn, men nå skal vi jo snakke opp toppkapping). I det ytterste skuddet på toppen blir det produsert et hormon som heter Auxin. Litt enkelt kan man si at dette hormonet kontrollerer veksten i treet og kommuniserer med røttene om hvordan næringen skal distribueres. Det er som om toppskuddet sier til de andre grenene og knoppene at «jeg har kontroll her oppe, dere trenger ikke bli så store». Og her kommer vi til nøkkelen. Hvis denne toppknoppen slutter å produsere auxin, enten ved at toppen dør, brekkasje eller kapping, vil mange andre grener/knopper få mer næring og prøve å ta over stafettpinnen for toppskuddet. Hvis man fjerner toppen og toppskuddet på korrekt måte, vil det ikke skje så mye. Neste gren i rekken vil ta over for toppskuddet, begynne å produsere mer auxin og treet blir under kontroll igjen rimelig fort. Men tar man for mye kan det fort bli anarki i veksten..




Hvor mye kan man ta?

Grenen som skal ta over som topp må være minimum 1/3 av stammen der man skal kappe toppen, og kuttet burde max være et håndledd tykt, Helst mindre. Som du selv skjønner så er ikke dette så veldig mye. I beste fall kan man kanskje redusere høyden med 1-4 meter alt etter forutsetningene treet har. Så på et tre på 15-20 meter vil det kanskje ikke utgjøre så mye. Men på et tre som er 5-10 meter kan man klare å stagnere veksten på en trygg måte og man kan ende opp med et tre som er pent, ikke for høyt og som utfyller de egenskapene man vil ha. Så jo tidligere man er ute, jo lettere er det å få til et godt resultat. Det samme gjelder jo hekk, frukttrær o.l.


Jeg vil beholde treet, men det er altfor høyt!

Dette er jo en vanlig problemstilling.

Her må jeg bare si at det beste man kan gjøre er å være tidlig ute og beskjære treet før det er blitt for høyt. Men det er i en perfekt verden man tenker sånn. Og ofte tenker man ikke på det før treet allerede er for høyt..

Problemet kommer hvis man vil kappe treet så langt ned at det ikke er en naturlig arvtager for toppen eller kuttet blir for stort. Da går treet i panikk. Det merker at noen drastisk har skjedd og vil som en overlevelses mekanisme la alle/mange knopper og grener vokse. Det merker at det har mistet såpass mye grener og bladmasse at det vil kompensere ved å la mange knopper skyte i været og vokse. Men blir det mange grener som konkurrerer om å bli ny topp og man ender enten opp med en kost av et tre eller at treet bruker opp all energien det har og dør. Hvis det overlever har du en jobb foran deg. Det tar ikke lang tid før dette treet trenger ny oppfølging og sånn kommer det til å fortsette i årene fremover. Man har også laget et så stort kutt i stammen at treet ikke klarer å gro over før råten har kommet langt inn. Bjørk er et tre som ikke er særlig motstandsdyktig mot råte fra før og nå vil det bare konsentrere seg om å lage nye grener og blader, ikke forsvare seg mot sopper. Resultatet er at råte går inn i stammen og man ender opp med dårlig, stygt og potensielt farlig tre.




Hva kan jeg gjøre hvis treet er for høyt?


Hvis treet har kommet langt over ønsket høyde må du ta et valg.

Ofte kan det bli flott resultater av få en profesjonell rensk av trekronen. Dvs at man tar ut døde grener, kryssende grener og «rydder» opp. Man ender opp med et mye luftigere tre som blir mye penere og lysere. Samtidig kan man reduserer kronen 1-4meter, alt etter hva som passer treet.


Hvis treet er relativt gammelt kan man vurdere å felle det og plante nytt. Tenke gjennom hvilket resultat man ønsker og finne tresort og kultivar som passer. De fleste tresorter har blitt kultivert og man har masse å velg i. Finnes mange varianter av bjørk som ikke blir høye.


Eller man kan leve med et høyt tre..


Men helst ikke toppkappe trær! Det finnes flere eksempler på at dette har gått bra, og at man etter en del år ender opp med et greit resultat, men det er ikke å anbefale. Jeg tørr påstå at 30-40% av trærne dør etter en kort stund. 99% av trærne får råte. Og veldig mange blir misfornøyd med resultatet. Det finnes andre motivasjoner til toppkapping, som biologisk mangfold. Man lager en råteprosess i trær som finnes naturlig i skogen når trær dør/råtner, men som ikke det er så mye av i vårt «sterile» miljø. Må jo innrømme at jeg selv har en toppkappet bjørk i min hage. Den har jeg som en liten studie om hva som skjer inni treet når man gjør dette. Dette skal dokumenteres og jeg syntes det er spennende, men jeg syntes ikke det er pent ;)




Forskjeller i treslag


Har man Lind i hagen kan man prøve seg på knutekolling, slik de gjør mye av i Bergen. Du slipper ikke unna råte der heller, men lind tåler denne behandlingen bedre og man kan eksperimenter med forskjellige arkitektoniske former. Tar noen år før det blir fint da.



Har man Ask kan man prøve seg på styving, slik de gjorde i gamle dager for å skaffe mat til dyra. Men tror nok det var mer praktiske grunner og ikke estetiske grunner til at de gjorde det.


Topper du en Gran vil den dø eller du vil ende opp med 2-5 nye granstammer opp fra kuttpunktet. Ikke særlig pent og ganske farlig etterhvert, siden man de nye stammene ikke er særlig godt festet og lett kan brekke av. Helst ikke prøv


Furu ville jeg ikke toppkappet, da den som regel har alle barnålene og næringsgrunnlaget sitt oppe i toppen.


Moralen er vel å unngå å toppkappe trær hvis man kan. Vær så snill ;)



17,439 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page